Spårsändare & GPS Tracker till grävmaskin och arbetsfordon

Tips på GPS tracker inom entreprenad

I del 3 av Vidatrack’s guide till den rätta produkten går vi genom vilken GPS Tracker som kan användas till grävmaskin, tunga fordon, lastbilar och andra maskiner som används i tyngre arbeten, exempelvis spårsändare till entreprenadarbeten och hjullastare.

När en grävmaskin eller annan entreprenadmaskin blir stulen är den första tiden ofta avgörande för att återfå fordonen. Dessutom vill man i allra högsta grad undvika att arbetsplatsen står still, med lidande kunder som konsekvens och på sikt stora summor som går förlorade.
På Vidatrack arbetar vi fram lösningar och idéer för att minimera risken att masker försvinner – och maximera chansen att återfå dem om de försvinner.

Det är vanligt att tjuvar ofta lokaliserar spårsändaren på grävmaskinen, avlägsnar den för att sedan flytta fordonet. På så vis kommer inte geo-fence larmet att varna användarna och fordonet är till stor sannolikhet borta för alltid. För att undvika detta har vi dels möjligheten att aktivera spänningslarm på spårsändaren som varnar dig när enheten tappar extern spänningsmatning.

Spårsändare kopplad till elsystem

I de fall man har möjlighet att koppla spårsändaren direkt till fordonets elsystem rekommenderar vi Teltonika FMB900 eller FMB920. Dessa är i grunden samma enhet fast med och utan backup-batteri. Spårsändarna är IP54-klassade och monteras helst i hytten eller under instrumentpanelen. Där sitter den skyddad från väta och går dessutom att gömma enkelt. Både FMB900 och FMB920 levereras utan kontakter och du behöver därmed göra egna stift eller kontakter inför montering. Du behöver enbart använda den röda för plus och svart för jord, de andra finns för externa funktioner, t.ex välja mellan privat- och tjänsteresor manuellt.

FMB900 är en liten spårsändare med billig månadskostnad som funkar till de flesta ändamål där du kan skydda enheten i hytten av fordonet. I de fall man behöver placera enheten utanför hytten och där det kan förekomma fukt och mycket smuts, rekommenderar vi istället den IP65-klassade Teltonika FMT100.

Backup-tracker - ny innovation under 2021-2022

Ett ytterligare steg är att när den aktiva GPS Trackern arbetar parallellt med en sekundär backup-tracker som sitter monterad på fordonet. Exempelvis Teltonika FMT100 och Teltonika TAT100 kommer finnas för kombinerad installation. Den sekundära spårsändaren är helt batteridriven och kräver ingen yttre spänningsmatning.

Eftersom denna normalt sett ligger i vila när den primära spårsändaren är i bruk har den enastående lång batteritid. Systemet känner av när den primära GPS Trackern manipuleras eller flyttas, aktiveras den batteridrivna backup-trackern automatiskt.
Denna backup tracking funktion kommer släppas under sent 2021 och kommer då finnas som tillval till berörda spårsändare.

12V spårsändare till grävmaskin

Det finns främst två enheter när du väljer GPS Tracker till grävmaskin. Teltonika FMP100 är en liten, smidig spårsändare som sätts i fordonets 12V-uttag och kräver därmed ingen montering. Fördelen är att den är dold, lätt att flytta mellan olika fordon och levereras med inbyggt backup-batteri och USB-anslutning.

Teltonika FMP100 främsta egenskaper är enkel att flytta mellan fordon, inbyggt backup-batteri samt enkel att gömma. Enheten passar givetvis alla fordon som har ett 12V-uttag, även hjullastare och lastbilar.
Den är dessutom fullt integrerad i Vidatrack’s plattform i app och webbläsare. Här kan du ställa in spänningslarm, geo-fence med varningar om fordonet lämnar ett ritat område.

  • Monteras på några sekunde
  • Enkel att flytta mellan fordon
  • 12V USB uttag
  • Lämplig spårsändare för entreprenadmaskin, grävmaskin, hjullastare 
  • Abonnemang för endast 75:-/ månad

Våra praktiska abonnemang


En GPS-sändare behöver ett SIM-kort och antingen ett abonnemang eller pengar på SIM-kortet för att fungera. De batteridrivna GPS-sändarna VT05 samt VT20 levereras med ett 100 kronors kontantkort som du kan använda till spårning vid behov.

För de mer seriösa spårsändare och körjournalerna behöver du dock ett löpande abonnemang, vilket vi tillhandahåller under namnet Vidatrack abonnemang. När du tecknar ett abonnemang blir du som köpare administratör över kontot och du kan sedan lägga till så många användare och larm som du behöver.

Vår månadskostnad är 75kr – i detta ingår abonnemang, SIM-kort med data som täcker hela EU/EES utan extra kostnader. Väljer du att betala med Klarna har du möjlighet att välja att delbetala hela ditt köp och du kan därmed få GPS Tracker med abonnemang till en mycket förmånlig månadskostnad. Just nu använder vi oss av följande priser för våra spårsändareabonnemang:

  • I vårt kompletta abonnemang ingår SIM-kort, datatrafik i hela EU / ees samt tillgång till karttjänsten i app och webbläsare. Allt detta för endast 75kr i månaden.

Hoppas läsningen var lärorik och våra tips kan hjälpa dig och ditt företag att skydda fordon från stöld med våra smidiga lösningar.
Vidatrack levererar dagligen billiga GPS Trackers och spårsändare till privat- och företagskunder över hela Sverige. Gå till butiken redan idag och hitta din nästa spårsändare.

   ALLTID FRI FRAKT NÖJD KUND-GARANTI

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg